Interzicerea pescuitului sturionilor a fost un eșec atâta vreme cât nu a oferit o alternativă viabilă pescarilor din Delta Dunării. Aceasta a fost concluzia unanimă a participanților la cea de-a treia reuniune a Grupului de Acțiune pentru Conservarea Sturionilor (Danube Sturgeon Task Force), ce s-a desfășurat la München, în perioada 11-12 aprilie.
Potrivit comunicatului transmis de Centrul Naţional pentru Dezvoltare Durabilă, „concluzia unanimă a participanților a fost că interzicerea pescuitului fără oferirea de alternative a fost un eșec iar singurul mod de a rezolva problema braconajului este colaborarea cu localnicii și implicarea lor în protejarea sturionilor, pescuit sustenabil și dezvoltare de activități economice alternative”.
La eveniment au participat, din partea României, reprezentanți ai Institutului de Biologie al Academiei Române București, Institutului Național Delta Dunării Tulcea, Institutului Național pentru Cercetare și Dezvoltare Marină „Grigore Antipa” Constanța, Centrului Național pentru Dezvoltare Durabilă București și ai Asociației „Ivan Patzaichin – Mila 23” București.
Subiectul discuțiilor de la Munchen l-au reprezentat definitivarea Strategiei şi a Programului Sturion 2020 pentru salvarea acestor specii şi protejarea lor atât în Dunăre cât şi în bazinul Mării Negre. Măsurile discutate vizează atât aspecte de protecţia mediului, cât şi iniţiative pentru dezvoltarea socio-economică a comunităţilor de pescari, grav afectate de interdicţia pescuitului la sturioni.
În Dunăre și Marea Neagră mai trăiesc 5 specii de sturioni: cegă, morun, nisetru, pătrugă și viză, toate periclitate.
Interzicerea pescuitului sturionilor a fost un eșec atâta vreme cât nu a oferit o alternativă viabilă pescarilor din Delta Dunării. Aceasta a fost concluzia unanimă a participanților la cea de-a treia reuniune a Grupului de Acțiune pentru