Galerie Foto
TIMIȘOARA. Jane Neal, cel mai important curator londonez şi expert pentru scena de artă contemporană a Europei de Est, prezintă la Jecza Gallery expoziţia Obiectul încăpăţânat şi nepotul parazit, care reuneşte doi sculptori în vogă din Anglia şi România: Tom Woolner şi Vlad Olariu. Ambii tineri artişti au în comun două preocupări: problema inerentă sculpturii, de a însufleţi un obiect neînsufleţit şi încercarea de a impune voinţa artistului asupra unui lucru care se încăpăţânează să fie tridimensional şi, prin urmare, este deja „gata făcut” – fie el piatră, lemn sau material produs de om.
Vernisajul va avea loc vineri, 19 aprilie, între orele 19-21, la Jecza Gallery, Calea Martirilor 51/52-53.
Noua colecţie de „latrine” a lui lui Vlad Olaru se poziţionează în mod deliberat în sfera non-monumentală. Decizia lui de a crea ceva asociat cu o activitate privată ori stânjenitoare, punctul focal al majorităţii sculpturilor sale, îi solicită privitorului să-şi invalideze preconcepţiile despre aşteptările legate de sculptura tradiţională.
Olariu comentează: Actul defecării este atât de natural, de intim şi de fiziologic, încât nu are absolut nimic în comun cu gloria, eroismul, sărbătoarea, viaţa sau moartea. Nu este sublim şi este comun şi necesar tuturor claselor sociale şi tuturor culturilor. Cu cât ne gândim mai mult la el, cu atât mai umani devenim.
Britanicul Tom Woolner a elaborat un mod de a face grafică, cu un adeziv industrial, pe coli de polistiren expandat. În timp, dizolvantul roade materia galbenă, comună şi inertă, formând mici imagini în relief pe care Woolner le poate decupa cu un ferăstrău mecanic, urmărind toate contururile de benzi desenate care se formează acolo. Fiind nişte desene foarte reduse în plan grafic, ele joacă rolul unor obiecte aproximative sau al unor prototipuri, care sunt astfel lipite pur şi simplu sau