La Târgul Imobiliar Naţional, care se deschide joi, în Piaţa Constituţiei din Bucureşti, mai mulţi dezvoltatori afişează preţuri în creştere faţă de ediţia din toamna anului trecut.
La sfârşitul anului trecut, preţurile locuinţelor ajunseseră atât de jos pe piaţa imobiliară încât deveniseră comparabile cu costurile de producţie a acestora, fenomen semnalat la vremea respectivă de „Adevărul“.
Mai exact, locuinţe la care costul de construcţie oscila între 500 şi 700 de euro pe metrul pătrat erau oferite cu 600-800 de euro/mp. Acest moment de minim se pare că a fost depăşit şi preţurile au început să urce din nou, dacă avem în vedere ofertele afişate, începând de joi, la Târgul Imobiliar Naţional (tIMOn).
Scade concurenţa dintre vânzători
Dezvoltatorii imobiliari au crescut preţurile la locuinţele din unele ansambluri rezidenţiale, faţă de anul trecut, pe fondul reducerii stocului de apartamente şi a concurenţei în anumite zone din Bucureşti, potrivit organizatorilor tIMOn.
O analiză a ofertelor expuse la tIMOn – Piaţa Constituţiei din Bucureşti, între 18 şi 21 aprilie – arată că preţurile locuinţelor au scăzut în centru, pentru a creşte surprinzător în unele zone, chiar periferice. Cauza: stocul de apartamente este în scădere, iar concurenţa dintre vânzători scade spre zero, ceea ce face ca în anumite zone sau segmente de piaţă să existe chiar monopoluri ale unor dezvoltatori.
„Înregistrăm o tendinţă surprinzătoare, într-o piaţă care oricum s-a comportat atipic în ultimii patru ani: creşterea preţurilor la câteva ansambluri rezidenţiale, faţă de ediţia din toamnă a tIMOn. Mai mult decât atât, nu vorbim întotdeauna de ansambluri noi, de ansambluri de lux sau de zone centrale; din ceea ce ne-au comunicat expozanţii, avem creşteri de preţuri în cartiere şi chiar spre periferie. Explicaţia este simplă: stocul scăzut de locu