Iarna prelungită şi temperaturile încă scăzute pentru această perioadă a anului vor întârzia serios însămânţările de primăvară din acest an. Această situaţie este deja o certitudine şi creează îngrijorare mai ales în condiţiile în care multe terenuri nu au fost nici măcar arate, din cauza secetei din toamna anului trecut. Agricultorii sperau că vor putea face arăturile şi pregătirile pentru însămânţări mai timpuriu, în această primăvară, însă condiţiile meteorologice au anulat şi această posibilitate.
Zeci de mii de hectare nu au fost încă arate
Conform datelor contabilizate de Direcţia Agricolă Suceava, au fost însămânţate cu culturi de toamnă 17.231 de hectare, în jur de 80% din cât era estimat iniţial. Seceta prelungită din a doua parte a anului trecut, încă din lunile de vară, i-a făcut pe mulţi agricultori să nu mai însămânţeze terenurile, aşteptând vremuri mai prielnice, în primăvară. Aşa se face că grâu, secară şi triticale de toamnă au fost însămânţate pe doar 11.844 de hectare, faţă de 16.750, cât era estimat, adică în jur de 70%.
În momentul de faţă, la mijloc de aprilie, din 116.125 de hectare libere pentru lucrări, doar în jur de 72.000 sunt arate.
Aşadar, cu un sol plin de umiditate, care nu a fost zvântat aproape deloc de raze de soare, şi cu multe lucrări de pregătire a terenurilor care nu au putut fi realizate în toamnă, specialiştii Direcţiei Agricole Suceava se aşteaptă ca lucrările de însămânţări se poată fi efectuate abia la începutul lunii mai, care coincide şi cu sărbătorile de Paşti, când nu se lucrează.
Se aşteaptă un 2013 secetos, în vară şi în toamnă
Vasile Schipor, directorul executiv al Direcţiei Agricole Suceava, a declarat: „Recomandarea noastră către agricultori este să valorifice la maximum zilele care vor fi călduroase şi să însămânţeze soiuri timpurii. Mă refer în special la por