Îngrijirile paliative sunt ultima speranţă a pacienţilor afectaţi de boli cronice incurabile, inclusiv a celor bolnavi de cancer. Acest sector e foarte slab reprezentat în România şi pe listele de aşteptare sunt sute de pacienţi.
Cu toate acestea, Ministerul Sănătăţii a decis tăierea fondurilor pentru acest segment, decizie care condamnă la un sfârşit tragic pe toţi cei aflaţi în astfel de situaţii. Pe listele de aşteptare din Iaşi sunt peste 100 de pacienţi, iar spitalele care asigură paliaţia îşi pun problema unei asistenţe corespunzătoare, cu un număr mai mic de paturi şi zile mai puţine de spitalizare. Ministerul Sănătăţii, împreună cu Colegiul Medicilor, au decis că cea mai bună soluţie pentru pacienţii care nu răspund la tratamentul curativ e să fie internaţi în secţiile de îngrijiri paliative. În viitorul apropiat, în spitalele din Iaşi vor fi înfiinţate astfel de secţii.
„Am discutat cu cei de la minister pentru înfiinţarea unor secţii de îngrijiri paliative, iar studenţii de la medicină vor fi instruiţi şi în acest sens. Acestea pot creşte calitatea vieţii şi nu grăbesc moartea“, spune prof. dr. Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România.
Îngrijirile paliative reprezintă îngrijirea activă a bolnavilor care nu mai răspund la tratamentul curativ, pentru a îmbunătăţi calitatea vieţii atât din punct de vedere medical cât şi emoţional. Reprezentanţi ai sistemului universitar consideră că ar fi benefică stimularea interesului studenţilor de la medicină spre acest domeniu.
„Este vorba de o muncă socială, care întăreşte sprijinul moral pentru populaţia aflată în suferinţă. Tocmai din acest motiv este nevoie de o bună pregătire a personalului medical şi a unor politici obligatorii de îngrijire paliative, căldură şi devoţiune. Nu este o specialitate tocmai uşoară şi trebuie să fie cunoscută de toţi specialiştii din domen