Arheologii români şi francezi reîncep în această săptămână cercetările în zona Mila 23, Delta Dunării, cercetări care vor duce la rescrierea manualelor de istorie şi geografie. Proiectul „Delta du Danube” a demarat în 2010, este finanţat de Ministerul Afacerilor Externe din Franţa şi se află sub coordonarea Centrului Naţional de Cercetare Ştiinţifică din Toulouse.
„Din echipă fac parte Laurent Carozza, Albane Burens şi un masterand tulcean, Tiberiu Groparu, şi ei vor sta aici trei săptămâni. În primă fază, vom prelua materialul arheologic descoperit în toamna anului trecut şi apoi vom merge la Mila 23 pentru continuarea cercetărilor. Avem semnale că ar mai exista un sit asemănător celui pe care îl cercetăm noi şi vrem să verificăm informaţia de pe teren. Tiberiu va face un studiu privind transformările suferite de Delta Dunării în timp, sub influenţa factorilor antropici. Anul trecut am reuşit să stabilim o cronologie a locuirii din zonă, de când a început locuirea şi când a luat sfârşit. Am reuşit să determinăm paleogeografia zonei studiate, adică cum arăta această zonă în perioada locuită, şi am prezentat câteva date în legătură cu evoluţia Deltei Dunării şi a Mării Negre”, a declarat Cristi Micu, directorul Institutului de Cercetări Eco-Muzeale Tulcea.
„Aceasta este cea mai veche dovadă de locuire umană în deltă pentru că noi nu aveam date că în mileniul V î.Hr. exista o locuire în zona Deltei Dunării, iar acum avem cea mai veche dovadă a locuirii în această zonă. Cele mai vechi urme de locuire erau din Epoca Bronzului şi erau în zona Chilia. Noi acum, în zona Mila 23 am găsit locuiri mai vechi, din Neolitic, mileniul V, şi aşezarea este importantă pentru că ne oferă un reper cronologic pentru evoluţia Deltei Dunării”, a mai precizat arheologul Cristi Micu. Manualele reeditate vor cuprinde aceste date.
Datele pe care cercetătorii le vor sc