Documente atasate:
Legea falimentului personal, adoptata de Senat (854 kB, fisier PDF)Modul in care in Cipru s-a decis, peste noapte, practic evaporarea a 60% din banii tinuti in conturi de deponenti si posibila extindere a masurii la nivel european, ridica un serios semn de intrebare. Daca bancherii pot sa ia asemenea masuri, noi de ce nu ne-am putea asigura in caz de faliment? De ce nu putem intra in insolventa sau faliment si sa fim scutiti macar de o parte din datorii?
Daca faci afaceri in Romania, probabil ai avut de-a face cu insolventele. Zeci de mii de patroni care si-au vazut business-urile neprofitabile le-au bagat, peste noapte, in insolventa, refuzand sa isi mai plateasca datoriile catre partenerii de afaceri. S-au pus sub protectia legii insolventei si s-au angajat ca, intr-o perioada anume, in general de cativa ani, isi vor plati toate datoriile. Pana atunci, creditorilor nu le ramane decat sa astepte sau sa renunte la creante.
Persoanele fizice de ce n-ar putea face acest lucru ? De ce nu ne-am putea proteja si noi fata de banci, in cazul in care ramanem fara locuri de munca ?
O intrebare la care cei mai multi experti arata cu degetul catre bancheri. Lobby-ul practicat de acestia a facut ca initiativa legislativa privind falimentul personal, depusa inca de acum trei ani de Senat, sa fie ingropata in sertarele de la Camera Deputatilor.
"Este cu adevarat incredibil la ce nivel de influenta au ajuns bancherii in Romania'', afirma, la vremea respectiva, avocatul Gheorghe Piperea, autorul legii care o puteti citi pe larg in atach.
''Au reusit sa blocheze, pana acum, orice initiativa care ridica semne de intrebare privind modul in care isi trateaza clientii, de la absenta unei concurente reale in piata, la nivelul dobanzilor si comisioanelor practicate'', afirma avocatul. ''Legea este, intr