A învățat de la străini că riscul este egal cu succesul, iar asta l-a convins să se întoarcă și să demonteze toate prejudecățile românilor despre ei înșiși
1 /.
Pentru străini, Cosmin Ghiţă (23 de ani), pare un răsfăţat al sorţii, care a avut marele noroc de a fi admis într-una dintre cele mai bune şcoli private din Capitală. Au dreptate doar pe jumătate. „M-am folosit la maximum de oportunităţile care mi s-au oferit în viaţă”, recunoaşte fără modestie tânărul, astăzi omul de legătură cu ţara noastră al unuia dintre cei mai mari producători de petrol din lume.
Bursier de meserie
Prima lui realizare a fost să treacă prin „sita” extrem de fină a procesului de acordare a burselor la Şcoala Americană Internaţională din Bucureşti (AISB), unde numai taxa de înscriere reprezenta o mică avere pentru părinţii lui bugetari. „Eu învăţam la Şcoala Nr. 5 din Bucureşti când am aflat de concurs, la finalul clasei a VIII-a. Am fost ultimul care a depus dosarul”, îşi aminteşte Cosmin.
Provocarea cea mare a fost să se acomodeze cu colegii, elevi veniţi din toate colţurile lumii, dar şi cu sistemul atipic de învăţare. „M-am simţit eliberat. A trebuit să învăţ să-mi dezvolt creativitatea şi să vin cu propriile idei, când eu eram obişnuit să reproduc formule sau date istorice”, povesteşte tânărul despre şocul iniţial.
Printre amintirile sale de suflet se numără şi călătoriile în străinătate, la concursuri internaţionale. „Aşa am legat prietenii care m-au ajutat apoi când a fost vorba să plec în SUA. A avut cine să mă ia de la aeroport şi cine să mă suie în autobuz”, se amuză băiatul. Iar partea cea mai frumoasă în a studia peste Ocean a fost că nu l-a costat nimic. „Am obţinut o bursă completă. Altfel, şcoala ar fi costat în jur de 53.000 de dolari pe an”, face un calcul românul, specializat în politică economică. Ajuns pe Tărâmul Făgăduinţei cu doar o valiz