Printre investițiile pe care le are în plan Complexul Energetic Oltenia, se numără și energia fotovoltaică. Managerul Laurențiu Ciurel a declarat că pentru un pas mic în această direcție, costurile ar fi de 20 de milioane de euro. Acesta mai spune că cine vorbește despre alternative la energia pe cărbune, vorbește pur și simplu prostii.
Posibilitatea ca CE Oltenia să-și „diversifice” activitatea în sensul unor investiții în energie, alta decât cea eoliană, este reală: „M-am gândit să investim într-o formă de energie predictibilă, să cunoaștem timpul și cantitatea de energie ce va fi produsă. Un parc fotovoltaic de 20 MW, acest lucru însemnând costuri de 20 milioane de euro”, a mai spus Laurențiu Ciurel.
„Eolienele sunt pentru cei foarte bogați”
Managerul CEO spune că energia eoliană este cea mai scumpă: „Este pentru cei foarte bogați. Țara asta nu poate suporta costurile energiei eoliene, cel puțin pentru CE Oltenia nu este o soluție. Polonia, de exemplu, a oprit programele de energie eoliană fiindcă nu și-a mai putut permite să le susțină. În afară de nuclear, nu există alternativă la energia pe cărbune, adică la 4000 de megawați”.
Parcul fotovoltaic, pe terenurile neredate agriculturii
Dacă CE Oltenia va avea profit și-și va putea permite în 2014 să investească și în energia fotovoltaică, parcul ar urma să fie în locul suprafețelor mari de teren care nu au fost redate în circuitul agricol: „Sunt mai multe condiții pentru acest început de investiție în energia fotovoltaică… un cash flow pozitiv și în general o situație financiară bună a companiei. Parcul fotovoltaic ar putea fi amplasat pe suprafețele mari de teren neutilizate în agricultură, acele terenuri de haldă, mai ales că pentru redarea în circuitul agricol se cheltuiesc fonduri uriașe….”, a mai spus managerul CEO.
Printre investițiile pe care le are în plan Comp