de Ioan VIDRIGHIN
vidrighinioan@tribuna.ro
18 aprilie 2013 23:19
21 vizualizari
A-A+
Remanenţa scandalurilor cu carnea de cal pe post de carne de vită, a laptelui infestat cu aflatoxină sau a altor alimente suspicionate de te miri ce s-a stins de mult timp la Sibiu.Consumatorii sibieni de lapte, de carne şi ouă sunt convinşi că aceste alimente sunt conforme şi sub un control strict. Este o realitate indusă şi de controlul şi supravegherea permanente a inspectorilor DSVSA Sibiu care răspund de siguranţa alimentului şi care transmit tot mai multe semnale de încredere către piaţă.
Evenimentul cel mai important în această peiroadă este sacrificarea mieilor de Paşti. Aceştia pot fi sacrificaţi, cu respectarea normelor sanitar veterinare, în cele dou[ abatoare autorizate din Sibiu, şi Mediaş, precum şi în centrele temporare de sacrificare autorizate de DSVSA Sibiu. În 2012 au fost autorizate 6 centre în Răşinari, Slimnic, Tălmaciu, Ocna Sibiului, Tilişca, Agnita. În acest an, până ieri, au fost autorizate dou[ centre de tăiere a mieilor în Piaţa Mediaş `i la Bungard.
Sperăm să nu se mai repete vreuna din „năzdrăvăniile” din urmă cu 2 ani ale unor ciobani care tăiau mieii la marginea drumului sau la stână şi când unii cumpărători ajunşi acasă au descoperit că au în sacoşă „miei lătrători”. În privinţa preţului, care pare să depăşească 25 lei / kg, degeaba se supără unii şi alţii care, fie nu ţin la acest obicei, fie fac comentarii care nu au nici în clin nici în mânecă cu subiectul. Preţul îl fixează piaţa, dincolo de greutăţile pe care le invocă în fiecare an ciobanii. O piaţă văduvită de consum, de cerere adică, nu va putea să menţină nişte preţuri ridicate. Mai ales că în acest an oferta este foarte bogată, pentru că Paştele este abia în 5 mai. Estimările specialiştilor din cadrul DSVSA Sibiu invocă o cifră de 35.000 de miei