Scris de Teodor Biriş - Antrenorul orădean Romeo Gozner s-a arătat nemulţumit de arbitraje.
Ediţia a doua a Campionatului European de wu-shu tradiţional s-a desfăşurat în perioada 10-14 la Bucureşti. În competiţie s-au aflat 600 de sportivi din 27 de ţări. Lotul României, antrenat de Florin Gurbănescu şi orădeanul Romeo Gozner, a fost alcătuit din 80 de sportivi, 10 dintre ei provenind de la Gold Dragon Oradea.
România a cucerit 18 medalii de aur, 15 de argint şi 16 de bronz, bilanţ cu care a ocupat locul 4 în clasamentul general, după Rusia, Ucraina şi Turcia.
Orădenii au cucerit un aur prin Jakab Istvan şi Eszenyei Peter în proba de duilian (luptă regizată cu armă), un argint prin Alin Tătar, categoria -75 kg, la quingda (luptă), şi o medalie de bronz prin Anda Cristea (9 ani) la taolu fără arme.
Desfăşurat într-o concurenţă acerbă, campionatul a avut şi unele lacune de arbitraj, care au dezavantajat lotul nostru. „Din nefericire am avut parte de un arbitraj neaşteptat de ostil. Arbitrii ucrainieni au dat multe decizii sportivilor din… Ucraina. La probele de taolu seniori, cu şi fără armă, au amestecat stilul intern cu cel extern, neţinând cont de regulamentul internaţional în vigoare.De asemenea, Rusia s-a prezentat cu un lot de 160 de sportivi, introducând într-o competiţie de tradiţional, lotul de mare performanţă din wu-shu-ul modern, un lot extrem de puternic şi valoros. E bine de ştiut că sistemul tradiţional este extrem de diferit ca şi tehnică şi ca diagramă de deplasare de cel modern, iar arbitrii au condus după sistemul modern, anulând în totalitate tradiţionalul. Multe delegaţii s-au arătat nemulţumite de această abordare, promiţând că vor face demersuri oficiale. Din cauza arbitrajelor consider că am pierdut o medalie de aur, una de argint şi una de bronz”, ne-a declarat Romeo Gozner.
Antrenorul a lăudat prestaţia lotului Rusiei