Comparativ cu aprilie 2012, luna aceasta, numărul internărilor la Spitalul de Psihiatrie „Socola“ a crescut. Cele mai frecvente afecţiuni psihice sunt depresia, demenţa, tulburările psihotice şi anxietatea. Potrivit unui studiu al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, până în 2050, cazurile de demenţă se vor tripla, în prezent existând aproape 35,6 milioane de persoane, la nivel mondial, care suferă de o formă de demenţă. Motivul apariţiei aceste boli este stresul şi mediul de viaţă.
„Demenţa este o afecţiune care apare la persoane cu vârste înaintate, de obicei ca urmare a aterosclerozei, prin îngroşarea vaselor de sânge de la nivelul creierului. Funcţiile creierului se deteriorează, iar persoana resimte anumite modificări. Psihoza se manifestă prin agresivitate, halucinaţii, credinţe iluzorii de durată, schimbări în structura de personalitate şi manifestări de gândire dezorganizată, pe fondul unei componenţe genetice“, spune dr. Ovidiu Alexinschi, purtătorul de cuvânt al Spitalului „Socola“.
În momentul de faţă, în România, sunt înregistrate, oficial, aproximativ 116.000 de persoane suferinde de afecţiuni mintale. Mulţi oameni, inclusiv şi o parte dintre cei care-i tratează, se obişnuiesc cu ideea că aceste persoane, ajunse în centrele speciale, nu mai apucă să mai vadă lumina zilei, fiind pacienţi condamnaţi la o viaţă de semi-închisoare, deoarece, chiar cu ajutorul terapiilor, nu-şi pot dezvolta abilităţi prin care să poată învăţa cum să se descurce singuri.
Demenţa, printre cele mai frecvente boli
Demenţa este un sindrom cauzat de boala Alzheimer (Alois!), care afectează memoria, raţiunea, comportamentul şi aptitudinea de a face activităţi cotidiene. Medicii mărturisesc că este greu de descoperit factorii care influenţează această boală (existând doar nişte presupuneri) – în prezent, etiologia acestei afecţiuni fiind încă necunoscută.