In fiecare an, data de 18 aprilie este dedicata Patrimoniului. Ziua Mondiala a Monumentelor si Siturilor a fost stabilita de UNESCO in 1983 pentru atragerea interesului publicului in vederea protejarii patrimoniului arhitectural. Anul acesta subiectul Zilei Mondiale a Monumentelor si Siturilor este Patrimoniul Educatiei.
Romania are in prezent un total de 30.204 de monumente istorice inregistrate. Dintre acestea, un numar de 6845 ansambluri si situri istorice sunt de valoare nationala si universala. Regimul acestora de proprietate difera, fiind de stat, privat sau mixt.
In ceea ce priveste starea de conservare, aceasta difera de la un judet la altul si de la un monument la altul. Un numar atat de mare de obiective, atat de diferite intre ele, din toate punctele de vedere, este extrem de dificil de conservat si restaurat, chiar si pentru state cu o situatie economica mai buna.
Exista in prezent un numar de 31 de monumentele istorice romanesti care fac parte din Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, inscrise intre anii 1993-2010. Astfel, 8 biserici pictate din Moldova, 7 sate cu biserici fortificate din Transilvania, 6 cetati dacice din Muntii Orastiei, 8 biserici de lemn din Maramures, Manastirea Hurezi si Centrul Istoric Sighisoara. Exista, de asemenea, 10 obiective ce isi asteapta randul pentru a fi inregistrate in patrimoniul UNESCO.
Institutului National al Patrimoniului, institutia care gestioneaza si finanteaza intreaga politica in domeniul patrimoniului, i-au fost diminuate dramatic fondurile incepand cu 2009 printr-un act normativ, care a restrans semnificativ aplicarea timbrului monumentelor istorice. Acesta era in cuantum de 2% din valoarea incasarilor din jocurile de noroc, loterie si activitati specifice cazinourilor. Dupa 2009, acesta se aplica doar catorva categorii, in special organizatorilor de evenimente artistice.
Cu