Paleontologii Muzeului “Vasile Pârvan” din Bârlad au scos la lumină piese fosile cu o vechime de pânã la 6 milioane de ani.
Primele determinãri au arãtat cã este vorba despre fragmente din schelete apartinând strãmosului bizonului, rinocerului si broastei testoase. Specialistii muzeului, respectiv dr. ing. geolog Daniel Bejan si drd. Laurentiu Ursachi, muzeograf cu state vechi al institutiei din Bârlad, au continuat activitatea de cercetare demaratã încã de acum trei ani, reluâd recent campania de verificare a deschiderilor/florimentelor naturale din mai multe zone din sudul judetului, scrie Monitoruldevaslui.ro. Prin urmare, s-au efectuat sãpãturi paleontologice pe teritoriul comunelor Zorleni (Dealul Bour si Dealul Cãtãlina), Banca (Sãlcioara) si Pogana (Cariera sud).
Toate cele patru situri au fost monitorizate atent în ultimii ani. Iar descoperirile nu au întârziat sã aparã, fiind identificate mai multe oase întregi fosilizate. Astfel, la Zorleni, specialistii au scos la lumina zilei o vertebrã cervicalã a cãrei vechime a fost estimatã în aceastã primã fazã la circa 2,5 milioane ani, datând din Pleistocenul Inferior. Dupã caracteristicile piesei s-a apreciat cã apartine Genului Bison, cel mai probabil din specia Priscus. Despre acest animal se spune cã ar fi fost strãmosul bizonului actual. Însã, cea mai veche piesã a fost descoperitã în cariera de la Pogana, care a oferit muzeului din Bârlad un fragment de os (din centura pelvianã/bazin) de dimensiuni importante, a cãrui vechime a fost estimatã la 5-6 milioane ani. Osul provenea de la un animal din Familia Rhinocerothidae, genul Chilotherium (strãmosul rinocerului). Trebuie reamintit cã tot în acest sit, acum circa trei ani, s-au mai gãsit fragmente de schelet si o parte din dentitia unui animal identic, posibil chiar de la acelasi exemplar. Acest lucru i-a ambitionat si mai tare pe paleontologi,