Ministerul Culturii a solicitat Direcției pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Național (DCCPN) Neamț o listă cu priorități pentru salvarea patrimoniului.Aflată în comuna Gâdinți, Cetatea Nouă a Romanului, ridicată de Ștefan cel Mare în 1466, are nevoie de un proiect de conservare și valorificare a elementelor acestei fortificații.
“Ministerul Culturii întocmește o listă de priorități pentru finanțarea unor proiecte de restaurare. Monumentele aflate în această listă vor fi incluse în planul național de restaurare, un instrument prin care Guvernul poate ajuta financiar reabilitarea monumentelor istorice de pe teritoriul țării”, a precizat Adrian AluiGheorghe, directorul DCCPN Neamț.
În finanțarea proiectelor de restaurare se ține seama de două elemente de bază: stadiul de degradare și importanța obiectivului de patrimoniu. Ca urmare, directorul DCCPN Neamț a considerat ca priorități trei obiective de patrimoniu importante pentru județul Neamț: Mănăstirea Tazlău, Mănăstirea Pângărați și Cetatea Nouă a Romanului.
Mănăstirea Tazlău este ctitorie ștefaniană. Anexele Mănăstirii Tazlău sunt în mare suferință și trebuie să se bucure de protecție imediată. Pe aceeași listă de priorități se află și Mănăstirea Pângărați, ctitorie a lui Alexandru Lăpușneanu, unde este necesară refacerea zidurilor de incintă. Aflată în comuna Gâdinți, Cetatea Nouă a Romanului, ridicată de Ștefan cel Mare în 1466, are nevoie de un proiect de conservare și valorificare a elementelor acestei fortificații.
“Finanțarea acestor proiecte presupune alocarea unor fonduri mai mari și, atunci, lucrările vor trebui făcute etapizat. Ministerul Culturii întocmește anual această listă, pentru a ști câți bani vor fi alocați pentru finanțarea lucrărilor de restaurare monumentelor”, a precizat directorul AluiGheorghe.
Ministerul Culturii a solicitat Direcției pentru Cultur