Primarul Nicolae Robu a semnat scrisoarea de interes pentru implicarea Timişoarei într-un nou proiect european de infrastructură (CHARGEEU-CHARGING INFRASTRUCTURE EUROPE) din cadrul Programului pentru energii inteligente şi eficiente (Intelligent Energy European-Energy Efficient Europe). Agenţia pentru Dezvoltare Regională Vest va depune acest proiect spre finanţare în cadrul unui consorţiu format din 11 organizaţii, provenind din 9 state membre ale Uniunii Europene. Partenerul lider al proiectului este Agenţia pentru Dezvoltarea Afacerilor landului Tirol din Austria. Proiectul îşi propune dezvoltarea unor reţele de puncte de încărcare a maşinilor electrice în regiunile partenere. Astfel, Timişoara va face parte din această reţea la nivel european de puncte de încărcare pentru posesorii de autoturisme electrice din 9 state ale Uniunii Europene. Timişoara va fi partener nonfinanciar al proiectului, beneficiul pentru oraş fiind faptul că participă în calitate de partener strategic în cadrul grupurilor consultative ale proiectului, având şi oportunitatea de a dezvolta noi colaborări cu regiunile partenere.
Primăria, ca promotor al conceptului “Timişoara Verde”, continuă astfel seria iniţiativelor privind aplicarea de soluţii eficiente pentru promovarea “energiei verzi”. În acest context se înscrie şi un eveniment organizat de primărie, în parteneriat cu Auto Europa Timişoara, reprezentant al unui constructor auto, considerat deschizător de drumuri în domeniul promovării soluţiilor de combatere a emisiilor de dioxid de carbon în atmosferă.
Prima centrală hidroelectrică din Europa
Timişoara a marcat, în decursul timpului, o serie de premiere naţionale şi europene, păstrând şi în prezent acest trend. De pildă, aici a fost prima centrală hidroelectrică din Europa, funcţională din 3 mai 1910 până în prezent. Încă de atunci, timişorenii foloseau energiile