Guvernul a redus dramatic prognoza de crestere economica pentru acest an, de la 3,1 la suta la 1,6%, potrivit programului de convergenta pentru perioada 2013-2016.
Pentru anul viitor, Guvernul estimeaza o crestere de numai 2,5 procente, fata de 3,6% initial, se arata in Programul de Convergenta 2013 - 2016, publicat pe site-ul Ministerului Finantelor. De asemenea, pentru 2015, prognoza este de 2,8%, fata de 3,9 la suta.
"Avand in vedere contextul economic international si evolutia economica si financiara din zona euro, pentru anul 2013, scenariul de prognoza prevede o crestere a produsului intern brut de 1,6%. Informatiile privind evolutia economiei in multe tari din Uniunea Europeana si alte zone sunt inca pesimiste si releva continuarea crizei economice si diminuarea nivelului de crestere economica, ceea ce indirect poate afecta si cresterea economica a Romaniei", se arata in document.
Cererea interna va continua sa reprezinte, si in acest an, motorul cresterii economice. Cheltuielile cu consumul privat vor creste cu 2,4%, in conditiile majorarii veniturilor disponibile ale populatiei.
In acelasi timp, Guvernul va cheltui mai mult cu 1,6 la suta in 2013, mentinand, totusi, constrangerile bugetare si continuand reformele structurale, in vederea atingerii tintei de deficit bugetar.
In privinta exporturilor, Guvernul estimeaza o crestere de 3,7 procente in 2013, in comparatie cu anul trecut, in timp ce importurile de bunuri se vor majora cu 5,4 la suta. Astfel, ponderea deficitului comercial (diferenta dintre importuri si exporturi) in PIB se va majora cu 0,6% fata de cel inregistrat in 2012, ajungand la 6,1%.
Pentru perioada 2014 - 2016, se estimeaza ca economia romaneasca va avea o crestere mai sustinuta, cu o rata medie anuala de 2,7%, pe baza imbunatatirii activitatii in toate sectoarele econo