Colaboratori ai Universitatii Princeton au reusit sa afle, in urma unui experiment desfasurat pe oameni si pe sobolani, in ce etapa creierul face o greseala atunci cand are de luat o decizie, informeaza Realitatea.net, citand RBK Daily. Sursa imagine: eva.ro
Pentru luarea oricarei decizii este nevoie de informatie si cu cat aceasta este mai complicata, cu atat este mai mare volumul de date necesar. Atunci cand opteaza pentru o anumita institutie de invatamant superior, candidatul analizeaza factori precum oferta de materii, reputatia institutiei si sansele la o viitoare angajare. In cazul in care creierul greseste in procesul de evaluare a institutiei, se ajunge la o decizie eronata.
Potrivit neurobiologilor americani, acest lucru se intampla din cauza erorilor sau 'zgomotului' din informatiile care ajung in creier.
La experimentul desfasurat de cercetatorii americani au luat parte 4 absolventi de colegii si 19 sobolani de laborator. Cei testati erau pusi sa asculte pocnituri din stanga si din dreapta lor, dupa care trebuia sa determine din ce directie s-au auzit mai multe.
Absolventii raspundeau verbal la intrebarile cercetatorilor, in timp ce sobolanii intorceau capul intr-o directie sau alta. In majoritatea cazurilor, cei testati faceau o alegere corecta, insa uneori greseau: de exemplu, atunci cand pocnetele din ambele parti se suprapuneau.