Dezvoltatorii imobiliari au crescut preţurile la locuinţele din unele ansambluri rezidenţiale, faţă de anul trecut, pe fondul reducerii stocului de apartamente şi concurenţei în anumite zone din Bucureşti, potrivit organizatorilor Târgului Imobiliar Naţional (tIMOn).
Astfel, o analiză a ofertelor care vor fi expuse la tIMOn, între 18 şi 21 aprilie, arată că preţurile locuinţelor au scăzut în centru pentru a creşte surprinzător în unele zone, chiar periferice, cauza fiind stocul de apartamente în scădere şi dispariţia concurenţei, ceea ce face ca în anumite zone sau segmente de piaţă să existe monopol din partea unor dezvoltatori.
„Înregistrăm o tendinţă surprinzătoare, într-o piaţă care oricum s-a comportat atipic în ultimii 4 ani: creşterea preţurilor la câteva ansambluri rezidenţiale, faţă de ediţia din toamnă a tIMon. Mai mult decât atât, nu vorbim întotdeauna de ansambluri noi, de ansambluri de lux sau de zone centrale; din ceea ce ne-au comunicat expozanţii, avem creşteri de preţuri în cartiere şi chiar spre periferie. Explicaţia este una simplă: stocul scăzut de locuinţe. Acolo unde nu mai există concurenţă, pentru că, spre exemplu, ansamblul concurent a finalizat vânzările, dezvoltatorul creşte preţul. Este o regulă simplă a economiei de piaţă, dar relativ periculoasă pentru piaţa rezidenţială, care are nevoie de stabilitate şi de încrederea cumpărătorilor“, a declarat Vlad Vlăsceanu, director al tIMOn.
El a arătat că majorările de preţ sunt de 1.000-2.000 de euro, respectiv 2-3% faţă de toamna anului trecut.
Cum s-au mişcat tranzacţiile
Pe de altă parte, numărul tranzacţiilor imobiliare a crescut cu 26% în primul trimestru al acestui an comparativ cu primele trei luni ale anului 2012, ajungând la 187.712, în timp ce ipotecile înregistrate la Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI) s-au redus cu 10%