Crescătorii de albine din România cer guvernului să reducă TVA la miere la 9%, pentru ca preţul la raft să scadă, iar consumatorii români să-şi permită să cumpere mai multe produse apicole.
Preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România (ACA), Ioan Fetea, spune că, fără reducerea TVA la mierea de albine şi un ajutor din partea statului pentru promovarea beneficiilor consumului de miere, mierea românească va continua să meargă la export, în vreme ce consumatorii interni vor găsi produse care au în compoziţie şi miere din import, de o calitate mai slabă.
Un român consumă în medie 450 de grame de miere de albine într-un an. Spre comparaţie, în Germania, consumul mediu pe cap de locuitor este de 2,2 kilograme, iar în Belgia şi Olanda de 1,5 kilograme. Dacă mierea ar ajunge în şcoli, printr-un program de genul “Laptele şi cornul", atunci toată lumea ar avea de câştigat, după cum explică Fetea. Aceasta, deoarece apicultorii ar livra produse de calitate pe piaţa internă şi nu la export, iar consumul intern ar creşte.
Producţia anuală de miere a României este aproximativ 20.000-22.000 de tone. Mai mult de jumătate este exportată, mai ales în state membre ale Uniunii Europene. În ciuda unei producţii bune, circa 10% din consumul intern îl reprezintă mierea din import, care provine mai ales din China şi Argentina, dar care nu are aceeaşi calitate ca şi cea obţinută în România.
Guvernul ar trebui să ofere mai mult sprijin sectorului apicol, afirmă preşedintele ACA. În ciuda eforturilor depuse de crescătorii de albine, care au accesat cu succes şi fonduri europene, România are în prezent mai puţine familii de albine comparativ cu 1989. La acea dată erau 1,45 de milioane de familii de albine, iar în prezent doar 1,25 de milioane.