În perioada 2008-2010 s-au înregistrat 23.632 de victime identificate sau presupuse ale traficului de persoane în UE. Aceste cifre reprezintă aspectul cel mai frapant care reiese din primul raport privind traficul de persoane în Europa, publicat de Comisia Europeană. Raportul evidenţiază, de asemenea, faptul că numărul de persoane traficate în interiorul UE şi din ţări terţe către UE a crescut cu 18 % între 2008 şi 2010, însă tot mai puţini traficanţi sfârşesc după gratii, având în vedere că numărul traficanţilor condamnaţi a scăzut cu 13 % în aceeaşi perioadă.
În ciuda acestor informaţii îngrijorătoare, până în prezent doar 6 din cele 27 de state membre ale UE au transpus integral directiva UE privind combaterea traficului de persoane în legislaţia lor naţională şi trei ţări au raportat doar transpunerea parţială a directivei, termenul de transpunere expirând la 6 aprilie 2013.
Pentru a contracara aceste tendinţe este necesar ca legislaţia şi măsurile ambiţioase propuse ca răspuns la problema traficului de persoane să fie transpuse şi puse în aplicare în mod corespunzător.
În cazul în care directiva va fi într-adevăr transpusă integral, aceasta va putea avea un impact real şi concret asupra vieţii victimelor şi va putea să împiedice ca alte persoane să devină victime ale acestei odioase forme de criminalitate. Acest nou act legislativ al UE include acţiuni în diferite domenii, precum cel al dispoziţiilor de drept penal, al urmăririi penale a infractorilor, al sprijinului acordat victimelor şi al drepturilor victimelor în cadrul procedurilor penale şi în domeniul prevenţiei. Acesta prevede, de asemenea, crearea, în fiecare stat membru, a unui raportor naţional sau a unui mecanism echivalent care să ofere informaţii cu privire la tendinţe, să culeagă date şi să măsoare impactul activităţilor de combatere a traficului de persoane.
Comisia Europe