Unul din doi tineri considera ca pregatirea de care beneficiaza in cadrul institutiilor de invatamant superior nu este suficienta pentru a le oferi oportunitatea de a-si gasi un loc de munca, se arata intr-un studiu realizat de compania Deloitte, pe baza raspunsurilor a peste 4.000 de studenti si absolventi din Europa Centrala.
Studentii afirma, de asemenea, ca nu primesc suficient sprijin pentru procesul de cautare a unui loc de munca, in contextul in care 72% dintre ei apreciaza ca institutiile de invatamant la care sunt inscrisi au o contributie modesta in acest sens.
„Aceste concluzii reflecta un nivel general de nemultumire fata de calitatea educatiei formale pe care pe care o primesc, cu precadere pe aspecte non-tehnice, cum ar fi pregatirea absolventilor pentru accesarea unor oportunitati atractive de cariera. Observam ca in ultimii ani universitatile au devenit mai preocupate de aceste aspecte, insa exista in continuare o mare nevoie in acest sens”, spune Silviu Badescu, manager resurse umane, Deloitte Romania.
Tinerii absolventi se autoevalueaza si cer salarii prea mari O alta concluzie a studiului arata ca tinerii care isi cauta un loc de munca au tendinta de a-si supraevalua nivelul de pregatire.
Peste 80% dintre respondenti se autoevalueaza ca avand abilitati bune si foarte bune de analiza, de comunicare, interpersonale, de orientare spre rezolvarea problemelor, de invatare si lucru in echipa. Chiar si o competenta pe care in general studentii si-o dezvolta prea putin – delegarea si coordonarea activitatii altora – este autoevaluata ca fiind buna sau foarte buna de catre 71% dintre respondenti. Citeste si:Patru tineri antreprenori au cumparat un munte in Statele Unite. Afla in ce scopCoca-Cola cauta 11 tineri care sa devina viitoarea generatie de manageriErnst & Young angajeaza 50 de tineri absolventi
Totodata, 79% dintre stu