Ion Călinoiu este de părere că judeţul Gorj ar trebui să facă parte din regiunea Oltenia. Preşedintele Consiliului Judeţean Gorj a vorbit despre ultimele noutăţi în ceea ce priveşte procesul de regionalizare, dar şi ceea ce implică împărţirea ţării pe regiuni.
Reporter: Care sunt ultimele noutăţi în ceea ce priveşte procesul de regionalizare?
Ion Călioniu: În data de 2 aprilie, la Academia Română a avut loc prima dezbatere publică privind procesul de regionalizare şi descentralizare. Problema este tratată cu toată seriozitatea având în vedere că au participat academicieni, primul-ministru Victor Ponta, preşedintele Senatului, Crin Antonescu, miniştri, preşedinţi ai consiliilor judeţene din ţară. Trebuie să se ştie foarte clar că regionalizarea nu va afecta caracterul de stat unitar. Dimpotrivă, regionalizarea va genera o mai bună organizare a funcţionării administrative, deci statul va fi unul mult mai puternic.
Rep.: Existau două variante în ceea ce priveşte judeţul Gorj, să facă parte din Oltenia sau să fie alăturat regiunii din care ar face parte judeţele Sibiu şi Hunedoara. Care este cea mai bună variantă din punctul dumneavoastră de vedere?
I.C.: Pentru atragerea de fonduri europene cred că cel mai bine este ca regionalizarea administrativă să se facă pe structura regiunilor de dezvoltare economică deja existente. Astfel, trecerea la o reformă administrativă atât de profundă s-ar face într-un mod fluent. Este foarte important ca regionalizarea să nu se bazeze pe orgolii, pentru a nu fi bulversată activitatea instituţiilor.
Rep.: Împărţirea pe regiuni presupune şi reducerea numărului comunelor prin comasarea lor. Aţi discutat cu primarii din Gorj pe această temă? Cum văd ei acest lucru?
I.C.: Prin procesul de regionalizare se doreşte eliminarea discrepanţelor, a diferenţelor, zone bogate-zone sărace. Avem modelul euro-