In prima zi de congres PSD am vazut asta: un Victor Ponta pe creasta valului, ametit de aerul tare al puterii, cu aroganta liderului maxim, si pe ceilalti gravitand in jurul sau. Aceasta zi i-a confirmat statutul de lider absolut al unui partid macinat in trecut de lupte interne, de factiuni si grupari. Si tot astazi au iesit la suprafata frustrarile celuilalt lider cu ambitii maxime. Liviu Dragnea nu s-a impacat niciodata sa fie eternul numar doi, care trage tot greul in timp ce numarul unu culege roadele.
Cine sunt ceilalti? La si ceilalti intra grupul Antipa din PSD, format din fosile si cadavre politice, expediat simbolic in sala, dat jos de pe scena: Ion Iliescu, Oliviu Gherman, Adrian Nastase si Mircea Geoana, toti fostii presedinti ai partidului.
Aceste tablouri vivante puse unul langa celalalt au fost rasplatite cu aplauze generoase, cu lacrimi si emotie vie. Cinic, dar de mare efect.
Am mai vazut un Liviu Dragnea trasand sarcini unor ministri. Fostul presedinte CJ sare cam repede din Teleorman pe taramul mai sofisticat al politicii externe, semn ca s-a cam saturat sa fie "celalalt" lider, omul pus sa faca mai mult si sa vorbeasca mai putin. Maine va fi uns presedinte executiv al PSD. Se va multumi cu atat? Stie ca daca intr-o buna zi Victor Ponta va dori si mai mult, sa zicem sa ajunga presedintele Romaniei, atunci si el poate spera la mai mult. Asa ca de ce nu s-ar pregati din timp?
Aducand ostentativ UDMR la pachet cu PP-DD la Congres, Victor Ponta a reusit sa-l plaseze si pe Crin Antonescu, partenerul sau din USL, la capitolul si ceilalti. La o adica, face oricand cu astialalti o majoritate. Solia lui Dan Diaconescu s-a oferit in clar sa scape PSD de PNL in caz de nevoie. Bate saua sa priceapa liderul PNL
Opozitia insasi intra singura la capitolul si ceilalti: o parte se arata dispusa oricand sa s