Un total de 120 de probe de vin sunt analizate în aceste zile în cadruk celei de-a opta ediţii Concursului Naţional de Vinuri şi Băuturi Alcoolice Vinvest. Juriul format din degustători de cea mai bună calitate decid la Timişoara care sunt cele mai bune soiuri din România.
Un juriu format din experţi, membri ai Asociaţiei Degustătorilor Autorizaţi din România, a apreciat primele probe din competiţie. Timpul alocat a fost în medie de 4 minute pentru fiecare probă. Aşpa cum cere protocolul s-a început cu vinurile albe.
Fiecare probă de vin poate primi maximum 100 puncte din partea unui jurat. Din cele 7 note se elimină extremele, cea mai mică şi cea mai mare notă, iar din cele 5 rămase se face media aritmetică. Aceasta este nota finală a probei de vin. Fişele de degustare sunt elaborate după modelul Organizaţiei Internaţionale a Viei şi Vinului (OIV).
Concursul naţional de vinuri şi băuturi alcoolice organizat alături de Vinvest a ajuns deja la ediţia a opta. Una mult mai bună în ceea ce priveşte probele analizate, spun specialiştii. Deci, industria a evoluat foarte mult în ultimii ani.
“Am analizat deja 40 de probe de vinuri şi să ştiţi că sunt vinuri foarte bune. Sunt multe vinuri tinere. Dacă m-aş referi la ultimii zece ani, este clar o evoluţie pozitivă. Numai dacă priveşti aspectul vinurilor din pahare şi vezi cât de mult s-a schimbat, au nuanţe mai proaspete, mai vioaie, nuanţe de galben-verzui care sunt caracteristice unor vinuri tinere, vioaie, cu enzime şi drojdii specifice anumitor soiuri de strugure. E un salt calitativ foarte clar. Evident, depinde în final de măiestria fiecărui oenolog şi de materia primă pe care o are la dispoziţie în cramă, cu care lucrează”
Petre Badea. preşedintele juriului concursului
R.B.
Un total de 120 de probe de vin sunt analizate în aceste zile în cadruk celei de-a opta ediţii