Ceea ce se întâmplă în Statele Unite de câteva zile poate fi numită o serie neagră: atentat la Boston, o explozie într-o uzină de îngrăşăminte chimice la Waco, în Texas, iar mai nou, eşecul reformei propuse de Barack Obama în privinţa accesului la armele de foc.
Faptul că Senatul a respins o măsură sprijinită de fapt de majoritatea americanilor reprezintă o înfrângere politică a preşedintelui Barack Obama, care nu şi-a ascuns indignarea şi a calificat gestul Senatului drept "o ruşine". Ceea ce putem constata este că America nu este încă pregătită pentru a ieşi din cultura "armelor" şi din miturile care planează în jurul dreptului de a trage cu puşca.
America rămâne această ţară gigantică şi contradictorie, care ne fascinează, dar care provoacă şi stupefacţie în acelaşi timp. America este ţara în care unele şcoli pot interzice predarea poveştii "Scufiţa Roşie", întrucât, sacrilegiu enorm, fetiţa îi duce bunicii sale nu numai de mâncare, ci şi o sticlă de vin… În schimb, faptul că o familie din trei posedă cel puţin o armă nu este considerat un sacrilegiu, ci un lucru normal, consfinţit de Constituţie, de altfel.
Din exterior apare însă ca anormală, mult prea anormală şi puterea de care dispune congregaţia amatorilor de arme. Faimoasa National Rifle Association este de fapt un lobby politic extrem de puternic, unii spun chiar că este cel mai puternic la Washington. Din 1871, acest lobby impune de fapt o interpretare fără restricţii a celui de-al doilea amendament al Constituţiei, în care este evocat dreptul cetăţenilor americani de a dispune de arme de foc. De notat că între 1998 şi 2003, asociaţia fost condusă de un actor celebru, Charlton Heston. Ea se bazează însă şi pe alte resurse pentru a se impune pe plan mediatic şi a-şi apăra interesele: dispune de un buget anual de 150 de milioane de euro şi de 780 de angajaţi, precum şi de o armată de