Grăsimea este principala cauză pentru care ne supraveghem dieta cu atenţie şi depunem atâta efort la sală. Dar, în afară de faptul că modifică aspectul corpului, grăsimea poate avea şi implicaţii fizice şi emoţionale.
Shawn Talbot, biochimist specializat în nutriţie, a explicat pentru publicaţia Shape.com cinci lucruri mai puţin ştiute despre grăsimea corporală.
Grăsimea are culori diferite
Mai exact, există diverse tipuri de grăsime, în funcţie de rolul în organism: albă, maro şi bej. Grăsimea albă este cea obişnuită, la care se gândeşte toată lumea, complet nefolositoare, în sensul în care are o rată metabolică scăzută şi nu ajută la arderea caloriilor, aşa cum o fac muşchii. Este grăsimea predominantă în organism, acaparând peste 90% din el. Cu alte cuvinte, este depozitul pentru caloriile în plus.
Grăsimea maro este mai închisă la culoare datorită unui flux sanguin mai mare şi poate arde calorii, nu doar să le stocheze, dar numai la mamifere. Iar asta deoarece oamenii au atât de puţină grăsime maro, încât nu prea îi ajută la arderea caloriilor.
Cel de-al treilea tip de grăsime, cel bej, cuprinde caracteristici de ardere a caloriilor şi de la grăsimea albă, şi de la cea maro. Cercetătorii chiar caută moduri prin care să modifice celulele grăsimii albe pentru a le transforma în grăsime bej, mai activă din punct de vedere metabolic. De fapt, există dovezi că exerciţiile pot activa anumiţi hormoni care pot transforma celulele grăsimii albe în celule bej. De asemenea, şi anumite mâncăruri, cum ar fi algele marine maro sau rădăcina de lemn dulce şi ardeii iuţi, pot ajuta la această transformare.
Grăsimea de pe fese este mai „sănătoasă“ decât cea de pe burtă
Grăsimea de pe burtă, cunoscută şi sub numele de grăsime viscerală, este mult mai sensibilă la hormonul de stres, numit cortizol, în compa