Joi și vineri are loc, la Washington, reuniunea miniştrilor de Finanţe din cele mai industrializate 20 de state ale lumii - G20. Întâlnirea ar putea rămâne în istorie, aşa cum apreciază cotidianul francez „Le Monde”. Miniştrii ar putea prezenta, la final, un plan de luptă globală contra evaziunii fiscale şi a secretului bancar.
Reuniunea de la Washington este prezidată de ministrul rus de Finanţe, Anton Siluanov. Şi, potrivit unor informaţii, statele G20 s-ar putea angaja oficial în favoarea schimbului automat de informaţii asupra conturilor bancare – ceea ce s-a convenit deja în Europa – dar şi în privinţa restrângerii avantajelor paradisurilor fiscale. Potrivit „Le Monde”, miniştrii s-ar pregăti să ceară ca acest schimb automat de informaţii între state să devină noul standard al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, OCDE, cu alte cuvinte să devină regula internaţională. În prezent, prevalează schimbul de informaţii la cerere, care, în fapt, nu prea funcţionează.
Deja, Franţa, Germania, Regatul Unit, Australia şi Mexic au spus „da” propunerii, iar Statele Unite se pregătesc de asemenea să îşi dea acordul. Pentru statele confruntate cu o evaziune fiscală greu de controlat – de pildă Uniunea Europeană pierde din acest motiv 1000 de miliarde de euro – ar fi un progres considerabil. În plus, aşa cum apreciază „Le Monde”, trecerea la schimbul automat de informaţii ar descuraja contribuabilii să îşi ascundă banii. Din momentul în care acest instrument ar fi pus pe picioare, de fiecare dată când cineva şi-ar deschide un cont în afara ţării sale de origine sau ar achiziţiona acţiuni la o societate, resursele şi capitalul fiecărui cetăţean, în orice colţ al lumii, ar deveni vizibile. Revoluţia fiscală ar antrena, ce-i drept, şi costuri administrative şi tehnice importante. Însă pentru a fi cu adevărat eficientă, metoda schimbului automat