Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) a lansat astăzi un proiect prin care ministerele cu atribuţii în siguranţa naţională, serviciile secrete, dar şi companii private vor putea beneficia de o platformă comună de reacţie la atacurile cibernetice. Proiectul, denumit „Sistemul Naţional de combatere a criminalităţii informatice Cyber Crime”, urmează să antreneze o echipă de până la 50 de experţi din aceste instituţii publice, care să poată colabora în cazul unui atac cibernetic major, aşa cum a fost cazul în cele două mari atacuri care au vizat şi România, în 2012 - „Octombrie Roşu” şi „MiniDuke”.
Anul trecut, în jur de 1,8 milioane de adrese IP unice din România au fost implicate în atacuri cibernetice, iar sistemul CERT-RO a înregistrat peste 21 de milioane de alerte privind incidente cibernetice. Cel mai frecvent atac căruia îi cad victime utilizatorii români de internet este cel de tip „botnet”, prin care calculatoare private devin aşa-numite „zombie”, fiind controlate de la distanţă de un hacker atacator, care îşi pune în aplicare atacul prin intermediul unei reţele de calculatoare aflate la distanţă. 67% dintre incidentele cibernetice din perioada ocotmbrie-decembrie 2012 au fost de tip „botnet”.
„Este vorba despre instruirea unei echipe de oameni din mai multe instituţii, o echipă de răspuns la incidentele de securitate cibernetică. Până acum, fiecare instituţie are specialiştii ei, care s-au instruit care pe unde a putut, iar dialogul între instituţii este obturat. CERT-RO are sistemul naţional de alertă timpurie şi reacţie în caz de atac, dar dacă apare un incident pe care nu putem să îl gestionăm singuri, vom şti pe cine să sunăm direct, nu mai stăm să facem adrese birocratice către instituţii”, a explicat pentru gândul Eduard Bîsceanu, directorul adjunct al CERT-RO.
Printre instituţiile care vor c