Un gest de compromis politic: votarea noului procuror general.
Corneliu Gurin a fost ales procuror general al Republicii Moldova, cu votul a 51 de deputaţi. Gurin a fost propus astăzi de preşedintele Parlamentului, Marian Lupu, după ce tot acesta a retras prima candidatură, a lui Vitalie Pârlog, fost ministrul al justiţiei în perioada comunistă, pe motiv că nu are şanse de a fi ales. Noul procurer general nu a fost votat de PCRM şi de deputaţii liberali, fie ei pro-Ghimpu sau din gruparea reformatoare. Relatează Liliana Barbăroşie:
Votarea în funcţia de procuror general a unui candidat deja calificat de către analişti drept unul „de compromis” nu este, de altfel, singurul semn că cele două partide, PLDM şi PDM, foste aliate, dar aflate într-un conflict ce părea deja iremediabil, se mişcă spre apropiere.
Votul consolidat al acestor două grupuri parlamentare, sprijinit şi de câţiva neafiliaţi, a mai făcut posibilă o numire amânată timp de mai multe luni dominate de animozităţile dintre democraţi şi liberal-democraţi.
Astăzi liberal-democraţii lui Vlad Filat au acceptat fără nici o ezitare un adjunct la Centrul naţional Anticorupţie propus de Viorel Chetraru, de care anterior nici nu voiau să audă.
La fel s-a întâmplat şi cu legea ce va schimba radical sistemul electoral moldovenesc.
Fiind o iniţiativă legislativă a democratului Vlad Plahotniuc, această lege a fost vreme îndelungată evitată de liberal-democraţi. Până astăzi, când graţie votului lor, legea ce va schimba din temelie regulile de joc în alegerile viitoare, a fost trecută de prima citire.
„Dle autor, PLDM va susţine acest proiect de lege, dat fiind faptul că sistemul mixt a fost un obiectiv al partidului nostru care a avut susţinerea electoratului nostru”, a explicat liberal-democratul Tudor Deliu.
În urma acestor modific