Moştenitorii maestrului Ioan Sima, familia Botezatu din Şimleu Silvaniei, sunt nemulţumiţi de felul în care numele şi opera pictorului sunt promovate în cadrul Galeriei de Artă „Ioan Sima” din Zalău şi sugerează că n-ar fi exclus să îşi retragă donaţia făcută Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă Zalău.
Olimpia MAN
„De doi ani, de când a fost dată jos firma cu Galeria de Artă Ioan Sima, nu au fost în stare să o pună la loc. Apoi, au şi schimbat denumirea în Muzeul de Artă Ioan Sima, în condiţiile în care maestrul a dorit în mod expres să se numească Galeria de Artă. Nu Galeriile de Artă, nu Muzeul de Artă, ci Galeria de Artă Ioan Sima”, povesteşte, vizibil afectat, Gheorghe Botezatu, soţul nepoatei Maria Margareta, cea care a fost moştenitoarea întregii averi a maestrului Ioan Sima. Acesta povesteşte că prin contractul de donaţie încheiat între familie şi Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă, contract prin care Muzeul a primit de la Ioan Sima, iar după moartea acestuia şi de la familia Botezatu, peste 400 de lucrări şi obiecte personale ale artistului, se prevede clar că, pe de-o parte, lucrările nu pot fi mutate din clădirea Galeriei, dar şi că numele acesteia trebuie să rămână Galeria de Artă „Ioan Sima”. Moştenitorii avertizează că în condiţiile în care Muzeul nu respectă acea clauză din contract şi-ar putea retrage donaţia făcută.
Gheorghe Botezatu povesteşte că, pe lângă faptul că mare parte din patrimoniul Galeriei de Artă este constituit din donaţiile lui Ioan Sima şi ale familiei sale, clădirea în care Galeria funcţionează aparţine Muzeului tot datorită lui. „Unchiul meu a vrut un muzeu la Zalău după ce prietenul lui, sculptorul Ion Irimescu, şi-a făcut unul în oraşul său, Fălticeni. M-a întrebat: «George, tu ai putea să faci aşa ceva la Zalău?»”. El povesteşte că la acea vreme era directorul Direcţiei Silvice şi că, în această calitate, a