Paisprezece dintre siturile culturale şi istorice ale Europei aflate în pericol de a fi distruse au ajuns pe o listă de salvare a unei organizaţii de patrimoniu, „Europa Nostra“. Roşia Montană din România, o mănăstire renascentistă italiană şi un oraş istoric din Turcia nu prea au multe în comun la prima vedere, dar toate trei sunt ameninţate şi se regăsesc pe această lista de salvare.
Printre aceste monumente istorice şi culturale se află clădiri de cult, centre istorice şi fortificaţii militare. Lista întocmită de „Europa Nostra“, o iniţiativă europeană de a salva monumentele, cuprinde locurile cele mai ameninţate din Europa.
Cele 14 locuri, selectate de experţi dintr-un total de 40 de nume date de instituţii şi organizaţii din 21 de ţări, vor fi reduse la doar şapte pentru lista finală, care va fi anunţată la cel de-al 50-lea Congres al „Europa Nostra“, care se va ţine la Atena pe 16 iunie 2013.
„The Guardian“ prezintă cele 14 situri arheologice şi monumente aflate în pericol.
Peisajul minier Roşia Montană din Transilvania, România
Peisajul cultural din Roşia Montană şi satele înconjurătoare au fost transformate de minerit în cursul a trei milenii. Totuşi, proiectul actual de a redeschide minele de aur ameninţă serios această moştenire unică şi mediul înconjurător.
Amfiteatrul Roman din Durres, Albania
Acest amfiteatru, care datează de la începutul secolului II, găzduia, odată, 15.000 de spectatori. Cu toate acestea, a rămas necunoscut lumii moderne până în anii '60 când, se presupune, că un localnic a văzut cum un pom din curtea sa se scufunda în pământ. Restaurarea acestui monument arheologic presupune o provocare foarte mare: este doar parţial dezgropat şi deasupra unei părţi din amfiteatru s-au construit case.
Biserica Sfântul Petru şi P