Doar in trei din cele 85 de mostre de produse din carne de vita preambalate din Romania s-au gasit urme ADN de cal, potrivit Comisiei Europene.
In alte 15 mostre prelevate din carne neambalata etichetata drept carne de vita nu s-au gasit urme de carne de cal, in urma testelor efectuate de autoritatile europene competente, se arata intr-un raport al Comisiei Europene.
Cum a fost gestional scandalul carnii de cal in Romania
Astfel, doar in trei teste dintr-un total de 100 din Romania s-a gasit ADN de cal in carnea etichetata drept carne de vita, respectiv o proportie de 3 la suta.
In acelasi timp, in niciuna dintre cele 147 de mostre de carne de cal destinate consumului uman in Romania nu s-au gasit urme ale medicamentului antiinflamator fenilbutazona, se mai arata in raport.
Recent, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat ca scandalul international privind etichetarea carnii de vita ar putea avea drept motiv incercarea unor anumite industrii nationale de a obtine profit.
"Sunt anumite industrii nationale care incearca sa profite de pe urma acestui scandal in incercarea de a avea avantaje economice, de a convinge marii retaileri sa cumpere de pe piata respectiva si sa nu mai importe din alte state europene. Este vorba de o miza economica uriasa, iar autoritatile din Romania trebuie sa protejeze producatorii, procesatorii si consumatorii din Romania", a spus Constantin.
De asemenea, ministrul a dat asigurari ca, in timpul scandalului, nu s-a pus problema sigurantei alimentelor pentru consumul uman, ci doar etichetarea eronata a unor produse.
Pe de alta parte, Constantin a precizat ca nu exclude ca Romania sa mai fie acuzata, in perioada urmatoare, de astfel de "obiceiuri".
"Stim cu totii eforturile pe care industria le-a facut pana in 1 ianuarie 2007,