Medicii epidemiologi din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Neamț se confruntă cu un focar masiv de toxiinfecție alimentară într-o școală.
Alerta a fost dată joi, 18 aprilie, când mai mulți părinți au reclamat faptul că, după ce au servit prânzul, copiii lor au început să se simtă din ce în ce mai rău. Sesizarea a venit din partea unui grup de 19 părinți, iar DSP Neamț și Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Neamț au declanșat o anchetă epidemiologică la școala respectivă. Până acum au fost identificați 51 de copii, preșcolari și școlari, care au fost diagnosticați cu toxiinfecție alimentară.
“Cei 19 părinți au povestit că respectivii copii acuzau dureri de burtă, stări de vomă și diaree. În urma celor reclamate, am mers la Școala nr. 10 din Piatra Neamț, școală care are un sistem de cantină «step by step», în sensul că aici există și grădiniță și clase de școlari I-VIII. Din primele rezultate pe care le avem, s-a constatat că, marți, la cantină au mâncat 204 copii. A fost un meniu obișnuit, respectiv ciorbă și paste cu carne. Cei 19 copii ai părinților care ne-au sesizat au fost diagnosticați cu toxiinfecție alimentară. De asemenea, la triajul făcut de medicul din cadrul unității, au mai fost depistați încă 30 de copii cu aceleași simptome de greață, stări de vomă și diarere”, a precizat medicul epidemiolog Roxana Pipirigeanu, șeful Serviciului Epidemiologic din cadrul DSP Neamț.
Alți doi copii care au mâncat la școala respectivă s-au prezentat la medicul din Policlinică, unde au fost și ei diagnosticați cu toxiinfecție alimentară. “S-au recoltat probe din toate alimentele și le-am trimis spre analiză. Deocamdată, nu știm încă ce aliment este vinovat de producerea acestui focar de toxiinfecție alimentară. Din numărul total de copii depistați cu afecțiuni digestive, doar unul a avut nevoie de internare,