Berlinul e de mult un adevărat magnet pentru străini, peste un sfert din populaţia capitalei fiind în prezent formată din imigranţi. Iar de anul trecut, întreaga Germanie atrage mai mulţi angajaţi cu înaltă calificare.
În Berlin trăiesc, din 2012, cu peste un sfert mai mulţi cetăţeni români decât în anul precedent, conform Institutului regional de statistică. Imigranţii români fără cetăţenie germană au ajuns la un număr de peste 8.800 de persoane.
Cele mai mari creşteri au fost de altfel înregistrate în rândurile românilor, ale bulgarilor şi spaniolilor. Per total însă, cetăţenii străini, cu şi fără cetăţenie germană, sunt originari din 186 de ţări şi reprezintă deja 27,4 procente din populaţia Berlinului, de peste 3,5 milioane de locuitori. Aproape trei sferturi dintre ei sunt europeni, respectiv 73,7%. Din Asia vin 14,2%, de pe continentul american 5,6%, imigranţii africani reprezintă 3,7% şi australienii 0,5%.
Magnet pentru europeni
Vestea bună pentru întreaga Germanie, după cum arată Consiliul fundaţiilor pentru integrare si migraţie (SVR), este că în 2012 a crescut nu numai numărul imigranţilor, ci şi numărul persoanelor cu înaltă calificare. Dacă până nu demult, Germania se plângea de prea puţini imigranţi calificaţi, reprezentanţii SVR au afirmat într-o conferinţă de presă la Berlin, că ţara „a devenit un magnet pentru cetăţenii Uniunii Europene cu înaltă calificare”.
În prima jumătate a anului trecut, peste o treime din imigranţii din Republica Federală au venit din state membre UE. La grupa de vârstă 25 – 44 de ani, aceştia au avut în medie mai des studii universitare decât cetăţenii germani. Fiecare al cincilea (20,7 %) imigrant din statele care au aderat la UE în 2004, cum ar fi Polonia sau Cehia, are diplomă de facultate. Dintre românii şi bulgarii care îşi caută în Germania un loc d