Ritmul unei melodii poate declanşa diverse tipuri de emoţii, de la tristeţe şi reverie la bucurie şi înflăcărare. Cercetătorii au încercat să afle ce anume se întâmplă cu creierul nostru atunci când ascultăm muzică.
Spre deosebire de mâncare sau sex, muzica nu ne ajută să supravieţuim. Totuşi, influenţa sunetelor muzicale se poate regăsi în toate culturile străvechi.
În cel mai recent număr al revistei Science, Salimpoor, neurocercetător la Universitatea McGill din Montreal, afirmă că muzica stimulează activitatea în nucleus accumbens, aceeaşi structură cerebrală responsabilă pentru eliberarea dopaminei, cunoscută drept „substanţa plăcerii”. Aceeaşi substanţă se eliberează şi atunci când mâncăm sau facem sex, informează science.time.com
„Muzica mai activează şi amigdala, care joacă un rol important în procesarea emoţiilor, precum şi în zona cortexului prefontal, responsabil cu luarea deciziilor abstracte. Când ascultăm muzică, cele mai avansate zone ale creierului nostru conlucrează cu cele mai antice”, declară Salimpoor.
Cercetătoarea şi colegii ei au condus un experiment în care subiecţii au fost expuşi atât unor melodii pe care aceştia le cunoşteau, cât şi unor melodii necunoscute pe care era posibil să le placă, bazat pe un algoritm al preferinţei lor.
Subiecţii au ascultat primele 30 de secunde ale fiecărei melodii, timp în care creierele lor erau suspuse monitorizării cercetătorilor. Pentru a stabili cât de mult le-a plăcut un anumit ritm, subiecţii au fost întrebaţi dacă ar cumpăra respectivele melodii pentru suma de până la doi dolari.
Aceştia au descoperit că melodiile pe care erau dispuşi să plătească erau aceleaşi care au declanşat cel mai puternic răspuns atât pe latura emoţională, cât şi pe partea intelectuală a creierului. Salimpoor crede, bazat pe o cercetare anterioară, că natura recompensei are legătură cu recunoaş