de Viorel ANDRIESCU
18 aprilie 2013 23:16
1 vizualizare
A-A+
În urma consultărilor cu reprezentanţii CEDO, autorităţile au decis să modifice legea privind despăgubirea foştilor proprietari deposedaţi de regimul comunist în sensul că, printre altele, aceştia nu vor mai fi obligaţii să participe la licitaţii pentru a-şi obţine despăgubirile. În noua sa formă, actul normativ elimină obligativitatea procedurii licitaţiilor publice, astfel încât cei deposedaţi abuziv de proprietăţi vor putea să aleagă între a participa la licitaţie sau, din contra, să solicite, după data de 1 ianuarie 2017, emiterea unui titlu de plată pentru cel mult 14% din numărul punctelor acordate prin decizia de compensare şi nevalorificate în cadrul licitaţiilor naţionale.
De asemenea, actul normativ respectiv nu mai obligă pe persoanele care vor primi, prin retrocedare, imobilele confiscate de regimul comunist, să returneze deţinătorului actual contravaloarea îmbunătăţirilor aduse în timp, obligaţia fiind eliminată după discuţiile cu reprezentanţii CEDO.
Noua lege mai prevede că, dacă au fost emise două sau mai multe titluri de proprietate pe acelaşi amplasament şi care se suprapun total sau parţial, comisia judeţeană va avea dreptul să anuleze titluri emise ulterior primului certificat de proprietate.
În schimbul titlului de proprietate anulat, vor fi aprobate măsuri compensatorii, în natură, sau prin echivalent, în bani.
Retrocedarea terenurilor
Referitor la retrocedările care vizează terenurile instituţiilor şi staţiunilor de cercetare, conform noii legi, acestea sunt obligate ca, în termen de 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial a actului normativ respectiv, să predea Agenţiei Domeniilor Statului (ADS) terenurile care fac obiectul revendicării, dacă Guvernul nu dispune în mod contrar.
Cumpărătorii drepturilor