Șeful Executivului care a luat din competența CSM propunerile pentru desemnarea judecătorului român la CEDO, cere arbitrajul Curții Constituționale, după ce Consiliul a declanșat confl ictul constituțional Sursa: Violeta Fotache
Primul-ministru Victor Ponta a tranșat ieri, la Consiliul Superior al Magistraturii(CSM), mai multe probleme. El s-a întâlnit cu judecătorii CSM, așa cum fusese programat încă de săptămâna trecută, pentru a discuta cu magistrații supărați că li s-a luat prin Ordonanță de Urgență o atribuție care era a Consiliului.
Este vorba despre procedura de desemnare a judecătorului român la CEDO, competență ce a fost dată unei comisii, în care Guvernul deține majoritatea. Pentru acest caz, președintele CSM, Oana Schmidt-Hăineală, a sesizat deja Curtea Constituțională a României (CCR), considerând că s-a încălcat principiul separației puterilor în stat. Președintele CSM a cerut instanței să constate conflictul juridic de natură constituțională între puterile statului.
S-a pus în antiteză cu Hăineală
Ajuns la CSM cu noul ministru al Justiției, Robert Cazanciuc - pe care l-a recomandat ca un om neconflictual care vrea să facă treabă -, pentru a detensiona situația, premierul a anunțat încă din primele momente ale ședinței cu judecătorii că a marcat o premieră. „Cred că sunt primul premier care a cerut Avocatului Poporului să conteste Ordonanța Guvernului pe care îl conduce. Am sesizat care este problema, am vorbit și cu președintele Băsescu”, a spus premierul. El a subliniat că va respecta decizia CCR oricare ar fi ea.
Pacifistul versus războinica
La plecare, Ponta a spus jurnaliștilor că și el și președintele Traian Băsescu au scris Avocatului Poporului, care „va depune zilele acestea sesizarea la Curte”. „Să ne spună Curtea cum se numește judecătorul, sau cum se fac propunerile la CEDO, le face CSM sau le face Comisia inter