Adrian Ghenie, pictorul căutat de specialişti pentru valoarea artistică şi modul în care abordează teme de istorie recentă, ale cărui lucrări se vând cu zeci sau chiar sute de mii de dolari în străinătate şi-a încercat mai întâi norocul ca emigrant, în Austria. Aflaţi povestea lui, într-un articol ziuadecj.ro.
"Am eşuat complet ca emigrant, am fost un dezastru, la fel ca alţi colegi. Ne-am întors cu planurile năruite, nu aveam nicio perspectivă. După întâlniri repetate la cafea şi bere, ne-am decis să înfiinţăm propria noastră entitate", povesteşte artistul, co-fondator al Galeriei Plan B, într-o serie de video-uri difuzate cu ocazia expoziţii deja faimoase, deschise din septembrie 2012 până la finele anului trecut la celebrul San Francisco Museum of Modern Art (SFMOMA).
În 2005 Ghenie şi-a luat cariera artistică în propriile mâini şi împreună cu mai mulţi colegi de generaţie a pus bazele unui grup nou de artişti, iar alături de Mihai Pop a înfiinţat Plan B. Pictorul îşi spune povestea într-o serie de video-uri realizate de muzeul de artă modernă SFMOMA din San Francisco, disponibile şi pe YouTube.
Urmăriţi mai jos câteva extrase din relatările lui Ghenie despre pregătirea sa artistică de la Cluj, înfiinţarea Plan B şi pictarea lui Ceaşescu.
"Clujul e un oraş dezvoltat din punct de vedere al educaţiei - cu una din cele mai mari universităţi din ţară - şi economic. E ca un fel de Los Angeles sau San Francisco pentru România, dar Academia (de Arte, n.red.) era un pic rămasă în urmă, nu erau capabili să îţi ofere o imagine a ceea ce se întâmplă în vest şi în lume în general, pentru că erau limitaţi", povesteşte Adrian Ghenie, unul din protagoniştii deja faimoasei expoziţii internaţionale de grup "Six lines of flight", ce a avut în centru şase centre de artă contemporană de la nivel mondial, între care şi Cluj-Napoca, găzduită la finele anului t