Cercetătorii vor realiza în curând un studiu privind populațiile de sturioni din Delta Dunării, la solicitarea Ministerului Mediului și Schimbărilor Climatice. Studiul va demonstra dacă perioada de prohibiție a acestei specii, stabilită pe o perioadă de 10 ani, între 2006 și 2016, a avut efect și dacă pescuitul va putea fi redeschis.
Reprezentantul CITES în România, Radu Suciu, cercetător în cadrul Institutului Național de Cercetare Dezvoltare Delta Dunării Tulcea, spune că în această perioadă au fost două mari probleme, pescuitul ilegal și lipsa unui studiu care să prezinte situația reală din această zonă.
„Nu se poate spune că această perioadă de prohibiție a fost un eșec pentru că sunt alți indicatori pe care noi îi urmărim și care arată că, din cauza perioadei de întrerupere a pescuitului comercial la această specie, avem semne de reproducerea naturală a sturionilor care arată că aceasta s-a îmbunătățit ca urmare a acestui moratoriu, deci a ajutat. Ministerul va face acest studiu, iar noi nu știm dacă Institutul de Tulcea îl va face sau alt institut, dar sperăm ca acest studiu să fie finalizat până în 2015 și în baza datelor pe care le vom obține, împreună cu pescarii și cu comunitățile locale să se ia decizia redeschiderii pescuitului la sturioni. Noi am avut recent o întâlnire la Munchen iar acolo am spus că am întârziat foarte mult cu acest studiu și din această cauză nu avem informații despre ce se întâmplă. Știm că există pescuit ilegal la o scară destul de importantă și este de înțeles pentru că acele comunități locale trebuie să trăiască din ceva”, a declarat Radu Suciu.
Acesta a mai precizat că, în urma acestui studiu, se va putea spune dacă se poate relua pescuitul sturionilor în anul 2016, şi că sunt mari şanse să se întâmple aşa.
„După părerea noastră, ca oameni de știință pentru că noi nu suntem administratorii, este că ar