Guvernul polonez va face eforturi pentru a îndrepta „greşeala uriaşă“ pe care o reprezintă sistemul privat de pensii al ţării, introdus în 1999 şi responsabil de o mare parte a datoriei statului, a declarat ministrul polonez al finanţelor Jan Vincent-Rostowski, citat de The Wall Street Journal.
În ultimii ani guvernul a criticat fondurile private de pensii, care primesc o parte din salarii şi o investesc pe pieţele de capital. Dar până în prezent sistemul nu a reuşit să obţină ceea ce a promis, adică pensii mai mari, iar cedarea către acesta în 1999 a unei părţi din impozitele pe salarii a creat dezechilibre financiare în sistemul de protecţie socială administrat de stat. Deficitul a fost acoperit de guvern cu bani împrumutaţi de pe pieţe. În prezent, datoria publică a Poloniei este echivalentă cu 56% din PIB.
Fondurile private de pensii au propus recent să plătească pensii pentru doar un număr limitat de ani şi nu până la sfârşitul vieţii beneficiarului. Guvernul a reacţionat cu furie, iar ministrul de finanţe a caracterizat propunerea ca fiind „foarte şocantă“.
„Această întreagă construcţie intelectuală care a sprijinit fondurile private de pensii se transformă în ruină. Sprijineam şi eu cândva acest sistem, dar, poate deoarece nu am fost implicat atât de personal în implementarea lui, am putut să-i analizez mecanismul şi să constat că este prost“, a spus Vincent-Rostowski.
Guvernul a redus fluxul de bani către fondurile private de pensii în 2011, diminuând plăţile care finanţau achiziţiile de obligaţiuni suverane efectuate de aceste companii. Acum, guvernul se pregăteşte să meargă şi mai departe. În februarie ministerul de finanţe a propus ca angajaţilor să li se dea opţiunea de a-şi transfera banii de la fondurile private sub administrarea statului. Fondurile private de pensii sunt printre cei mai importanţi investitori de pe bu