Pe perioada concediului maternal, în timp ce se încasează alocația de creștere a nou-născutului, este interzis realizarea altor venituri. Numai în Vaslui, au fost găsite 400 de femei care nu s-au putut abține să nu vândă produse cosmetice, ca reprezentant Avon, în perioada concediului
O anchetă a Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială Vaslui AJPIS Vaslui a identificat un numãr de 397 de beneficiari asupra cărora sunt suspiciuni că ar fi încasat în perioada 2011-2012, în mod ilegal, sumele pentru creșterea copilului, anunță publicația locală Vremea Nouă.
Mămicele care în perioada sarcinii erau ocupate și cu comerțul de creme, rujuri, parfumuri și balsamuri vor trebui să restituie la bugetul statului indemnizația încasată și vor rămâne doar cu banii din comerțul cu cosmetice.
“Din martie, Agentia Națională pentru Plăți si Inspectie Socială a demarat o campanie pentru eficientizarea utilizării acordării fondurilor în stabilirea si acordarea indemnizatiei pentru creșterea copilului prin reducerea numărului de persoane care au beneficiat sau care beneficiazã în mod eronat de indemnizația lunară pentru cresterea a copilului si prin identificarea, acolo unde se impune, a perioadei de acordare incorectã a indemnizatiei pentru cresterea copilului si a sumelor acordate necuvenit", a explicat Sorin Prepeliță, directorul AJPIS.
În urma încrucisării bazelor de date ale Agenției cu cea de la Finanțe au fost identificați un număr de 397 de beneficiari cu suspiciunea de a fi realizat venituri de natură salarială, în perioada concediului de creștere a copilului.
"Perioada concediului de crestere copil se presupune a fi o perioadă dedicată excusiv creșterii micuțului, tocmai acesta este motivul pentru care statul plătește părintilor indemnizație, dar părintele este condiționat prin lege să nu realizeze alte venituri, să nu poată realiza altă activ