Gheorghe Zugravu: „am înţeles că de fapt ar fi vorba de un joc de pisica-şoarecele între organizaţiile societăţii civile şi statul rus.”
În Rusia, nu numai criticii regimului sunt ţinta unei ofensive de intimidare. Şicanate sunt şi organizaţiile neguvernamentale, finanţate parţial sau total din străinătate. Potrivit unei legi adoptate anul trecut, acestea trebuie să se declare „agenţi străini”, cu toate consecinţele pentru activitatea lor în Rusia şi pierderea de încredere în rândul populaţiei. Liliana Barbăroşie a stat de vorbă cu Gheorghe Zugravu, coordonator de campanii la Amnesty International Moldova:
Gheorghe Zugravu: „Când statul prin intermediul unor adoptări şi modificări legale încearcă să pună presiune asupra ONG-urilor şi în special asupra celora care activează în domeniul apărării drepturilor omului sau instruirii politice este vorba de o situaţie când organizaţiile sunt supuse unor controale din partea organelor statului cum ar fi Procuratura, fiscalitatea şi organele securităţii de stat prin care statul încearcă să obţină anumite informaţii sau să controleze activitatea organizaţiilor. În primul rând, să afle sursele lor de venit fără să vadă cum ele activează.
Amnesty International priveşte aceste acţiuni ca o presiune asupra organizaţiilor societăţii civile din Federaţia Rusă. Nu putem să avem decât o părere negativă faţă de aceste presiuni. Amnesty de nenumărate ori a ieşit cu declaraţii că, de fapt, aceste persecutări trebuie să înceteze. Iar persoanele care se fac vinovate de aceste persecutări să fie trase la răspundere.”
Europa Liberă: Care este riscul? Ce se pune la bătaie?
Gheorghe Zugravu: „Practic, riscul cel mare ar fi însăşi activitatea organizaţiilor societăţii civile din Federaţia Rusă. Inclusiv a organizaţiilor internaţionale care reprezentau un curent de aer liber în cadrul societăţ