Medicii chirurgi se plâng de faptul că, în ultima perioadă, sunt sufocați de cazuri sociale.
Secția Chirurgie din cadrul Spitalului Municipal de Urgență Roman riscă să se transforme într-un adăpost social. Medicii chirurgi se plâng de faptul că, în ultima perioadă, în secție se internează tot mai multe persoane fără adăpost sau persoane fără niciun venit, cu boli grave care golesc visteria instituției sanitare, pentru că acești pacienți nu contribuie la asigurările de sănătate, iar cheltuielile pentru tratamentul lor nu sunt recuperate. Medicii susțin înființarea unui spital social, pentru că se confruntă și cu mulți pacienți aduși de familie și abandonați pe patul spitalului, care le devine casă, pentru că nu mai au unde să se ducă.
“În momentul de față, în secție sunt internate patru cazuri sociale, dar am avut perioade în care erau internate și zece. Din păcate, ne confruntăm cu un număr foarte mare de astfel de situații. Sunt bolnavi psihici care sunt aduși la noi, bătrâni abandonați de familie, oameni ai străzii care s-au îmbolnăvit de atâta mizerie. De cele mai multe ori, ei vin cu leziuni infectate, cu traumatisme sau cu arterite. Culmea e că, deși nu au bani, ei fumează și consumă alcool în cantități enorme. Iar tratamentul unui astfel de pacient nu este deloc ieftin. Numai dacă ne gândim la costul unei zile de spitalizare pentru un astfel de bolnav, suma este extrem de mare”, a precizat medicul chirurg Dan Gabriel Arvătescu, șeful secției Chirurgie din cadrul spitalului.
Potrivit acestuia, astfel de pacienți nu plătesc nici o taxă sau contribuție către stat, pentru că nu au nici bunuri și nici venituri, astfel că tratamentul lor este plătit din banii celor asigurați. “Avem un asistent social al spitalului, dar în aceste situații nu se prea poate face nimic. Am avut și pacienți care au stat câte o lună în spital, pentru că nu a