Două idei nedigerabile pentru România într-o singură săptămînă: NU bani de la stat pentru biserici, DA căsătorii între homosexuali. Autor: tipul acela cu codiță de cal.
Reporter: Care sînt raporturile lui Cernea cu cele nevăzute și nepipăite: OZN-uri, Dumnezeu, superstiții, karma?
Remus Cernea: În privința realității obiective, știința este aceea care ne poate oferi răspunsuri care să aibă un anumit temei. Desigur, știința nu oferă decît adevăruri provizorii, dar prefer adevărurile provizorii unor iluzii cu aparența de adevăr absolut. Ar trebui să ne păstrăm în permanență spiritul critic, iar aceia care fac afirmații extraordinare („le-a vorbit Dumnezeu”, „au fost răpiți de extratereștrii” etc.) trebuie să prezinte argumente în favoarea susținerilor lor. Deocamdată nimic supranatural nu a putut fi probat, astfel că față de asemenea pretenții rămîn sceptic. De dragul unei discuții speculative, pot privi cu un anumit interes astfel de teme, dar, în absența oricărei probe verificabile, nu le pot lua, cu adevărat, în serios. Însă aceasta este opțiunea mea personală, fiecare este liber să considere ce dorește cu privire la astfel de chestiuni.
Rep.: Care este legătura dintre sărăcia poporului și banii dați de stat popilor?
R.C.: Am văzut analize care fac o corelație între gradul de religiozitate al unei țări și nivelul de trai al cetățenilor. De regulă, țările cu un număr mare de persoane fără religie au un standard ridicat de civilizație, democrație și prosperitate. E o glumă care circulă printre norvegieni: “Îi mulțumim lui Dumnezeu că a vrut ca noi, norvegienii, să fim în majoritate atei”.
Sper ca persoanele religioase să nu permită politicienilor specularea credințelor lor pentru interese electorale. Consider că este crucial pentru un om, indiferent dacă are sau nu o religie, să se construiască pe sine din punct de vedere etic. Or,