Din toamnă, te vei putea trata la orice spital din UE și vei veni înapoi cu chitanța la CNAS, care îți va rambursa costul tratamentului. Din păcate, la prețul autohton, care este cel mai mic din UE, ceea ce ne arată că, deşi românii sunt europeni cu acte în regulă, nu se pot bucura aidoma celorlalţi de binefacerile acestui statut
Acum un an, un tânăr angajat în industria farmaceutică a suferit un atac cerebral, în urma căruia a intrat în comă. Opţiunile sale erau fie o operație „autohtonă“, cu mari riscuri și complicații, fie una modernă, numită embolizare, cu şanse de recuperare 100%, care însă costa aproximativ 10.000 de euro şi nu este nici acum decontată de CNAS.
Familia și prietenii au ales pentru el, reușind să strângă suma, motiv pentru care astăzi îşi poate povesti experiența şi poate comenta inutilitatea decontării tratamentelor în străinătate pentru oamenii aflaţi în situaţia lui. Aceştia nu sunt puţini, deoarece, după bolile cardiovasculare, accidentul cerebral este a doua cauză de mortalitate în România.
„Pacientul va suporta integral costurile intervenţiei până în momentul externării, urmând ca la sosirea în Romania să depună o documentaţie extrem de stufoasă, în vederea recuperării parţiale a banilor cheltuiţi“, spune acesta.
Cum va proceda deci CNAS cu pacienții care merg în UE pentru această operație? Poate că va deconta o sumă minimă pe caz rezolvat, de 320 de euro, poate că nu va deconta nimic, deși directiva se aplică la orice, în afară de transplantul de organe, vaccinări şi îngrijiri la domiciliu. „Din practică, se ştie că termenele de decontare cu CNAS sunt foarte lungi şi pot îngreuna procesul, venind în contradicţie cu interesul asiguratului care urmăreşte să obţină cât mai urgent rambursarea sumei la care este îndreptăţit“, spune avocatul Daniel Olteanu, partener Olteanu&Asociaţii. Trebuie într-adevăr să ne folosim