De Ziua Internațională a Monumentelor Istorice, celebrată în 18 aprilie, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia și-a deschis porțile în fața iubitorilor de cultură și carte veche. Cele câteva zeci de persoane prezente la eveniment au vizitat Aula Magna, cea mai reprezentativă sală a bibliotecii și au aflat povestea acesteia, spusă de dr. Doina Biro.
Amenajată la sfârșitul secolului al XVIII-lea, în clădirea fostei Biserici Trinitariene, de către episcopul romano-catolic al Transilvaniei, Batthyány Ignác, Biblioteca Batthyaneum este cea de-a noua bibliotecă fondată de familia Batthyány.
Biblioteca Batthyaneum deține în prezent 64.000 de unităţi bibliografice, redactate în 30 de limbi şi dialecte, 1.650 de manuscrise, unele din secolul al IX-lea, ceea ce reprezintă 80% din totalul manuscriselor medievale occidentale aflate în România. Tot aici se găsesc 609 incunabule, adică 70% din cărţile de această categorie existente în ţara noastră.
Expoziție de Mail Art, la Biblioteca “Batthyaneum”
Spre surpriza plăcută a vizitatorilor, holul etajului doi al Bibliotecii Batthyaneum era „tapetat” de peste 100 de plicuri și ilustrate colorate și pictate, ce alcătuiau o expoziție pe tematica bibliotecilor, realizată în stilul Mail Art. Sub sloganul „Vivat, crescat, floreat, Bibliotheca!”, artiști din mai multe țări din Europa au trimis „scrisori” cu mesaje grafice și textuale, adresate Bibliotecii Batthyaneum din Alba Iulia. Expoziția se află în acest an la cea de-a doua ediție.
Proiectul „Patrimoniu și educație”
Vizita la Biblioteca Batthyaneum face parte din proiectul „Patrimoniu și Educație”, inițiat de Consiliul Județean Alba în parteneriat cu Universitatea „1 Decembrie 1918”, prin care, de-a lungul anului 2013, sunt vizitate mai multe monumente istorice de pe teritoriul județului Alba, printre care sinagoga și biserica luterană din Alba I