Începând cu data de 1 aprilie, bolnavii constănţeni trebuie să achite la externare o taxă de cinci lei. Aşadar, fiecare bolnav care se externează în Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa va plăti pentru coplată această sumă.
„Pe biletul de externare al fiecărui pacient va fi trecută suma de cinci lei, iar acesta va fi pus să dea semnătură că a luat la cunoştinţă faptul că are o datorie faţă de spital. Dacă poate să plătească în momentul externării, o va face la casieria spitalului, dacă nu, are la dispoziţie contul spitalului în care poate depune ulterior banii“, a precizat directorul unităţii sanitare, dr. Dan Căpăţână. Coplata nu va fi aplicată serviciilor de urgenţă, în ambulatoriu de specialitate, medicină de familie sau în cazul analizelor medicale, precum şi anumitor categorii de persoane exceptate prin lege, precum copii, gravide,
pensionari cu venituri sub 740 lei/lună, veterani de război etc. În acest fel, susţin surse din cadrul Ministerului Sănătăţii, pe viitor vor reuşi să aibă un control mai ferm al internărilor nejustificate, fictive şi al raportărilor false. Desigur, toate acestea vor fi prevăzute în normele la contractul-cadru de pe 2013.
„Noi am făcut nişte calcule şi nu putem face mare lucru cu ei. Într-un an de zile, s-ar strânge aproximativ 80.000 euro, adică 0,4% din bugetul nostru. Ce să facem cu suma aceasta? Mai mult ne costă chitanţele pe care trebuie să le eliberăm bolnavilor“, a mai spus managerul SCJU. Per total, suma care se colectează este în jur de 6.000 lei pe lună.
Scenariul se repetă: nu sunt bani
Dănuţ Căpăţână a mai spus că SCJU Constanţa aşteaptă să semneze luna aceasta contractul cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate. Conducerea unităţii sanitare nu speră la un buget mai mare ca anul trecut, motiv pentru care vor începe să curgă şi problemele: medicamentele şi materialele sanitare