Centrala electricã de la Râul Mare Retezat se aflã printre obiectivele ce vor fi supuse, anul acesta, unor ample proiecte de retehnologizare implementate de Hidroelectrica.
Furnizorul de energie hidro a anuntat miercuri cã s-a definitivat strategia investitionalã pentru 2013 si cã nu vor mai fi finantate titlurile de investitii istorice, ineficiente energetic, ci vor fi promovate proiectele de retehnologizare a marilor capacitãti hidroenergetice existente si care, dupã 50-60 de ani de operare necesitã lucrãri de reabilitare.
„Printr-o finantare de 400 milioane de euro de la BERD si BM vor fi retehnologizate centralele hidroelectrice Dimitrie Leonida, Mãriselu, Vidraru si Râul Mare Retezat, cu o putere instalatã de aproape 1000 MW”, spun oficialii Hidroelectrica.
Pe de altã parte, acestia spun cã, dupã ce s-au luptat anul trecut cu seceta, acum problemele cauzate de lipsa precipitatiilor au fost date uitãrii.
„Dupã un an 2012 extrem de secetos, care a avut ca rezultat un minim istoric al productiei înregistrat vreodatã de Hidroelectrica, de doar 11,8 TWh, societatea a revenit în fortã în primele luni ale anului 2013.
Conform datelor furnizate de Transelectrica, producãtorul de energie hidro detine o cotã de piatã de 33%, mai mult decât cei doi producãtori de energie termo la un loc, respectiv Complexul Energetic Oltenia si Complexul Energetic Hunedoara, cu o cota de piatã cumulata de 18,8 %”, au precizat reprezentantii Hidroelectrica.
Exploatare hidro de acum 40 de ani
Potrivit datelor tehnice, amenajarea hidroenergeticã Râul Mare Retezat cuprinde barajul Gura Apelor si hidrocentralele Retezat si Clopotiva, cu o putere instalatã de 349 MW si o energie medie multianualã de 629,50 GWh.
Exploatãrile hidro din aceastã zonã au început în fortã prin anul 1974, când, in urma Hotãrârii Consiliului de Ministri nr. 759, amenajarea h