Un magazin literar în cele ce urmează, semnat de Matei Vişniec, cu o privire asupra actualităţii editoriale în Franţa dar nu numai. Şi începem cu romanul Gabrielei Adameşteanu, "Situation provisoire", publicat la Editura Gallimard şi care are un veritabil succes de critică la Paris.
Dovadă o cronică de o pagină în revista L’Express, cronică semnată de André Clavel şi intitulată "Dragostea pe vremea Securităţii" (L’Amour au temps de la Securitate). Autorul articolului nu ezită să vorbească despre "marea scriitoare Gabriela Adameşteanu, care a fost portdrapelul dizidenţei româneşti". Extrem de elogioasă, cronica pune accentul pe parcursul Gabrielei Adameşteanu, "alergică la realismul socialist", devenită în deja un nume de referinţă în anii comunismului, pentru a se afirma apoi în toată libertatea după 1989, ca romancieră dar şi ca publicistă. Despre noul roman publicat la editura Gallimard de autoare, în traducerea lui Nicolas Cavaillès, cronicarul spune că este o interesantă intrare în labirintul unei epoci. Citez: "Gabriela Adameşteanu descrie în mod remarcabil insecuritatea de fiecare clipă şi violul permanent al intimităţii într-o României unde ochiul Moscovei se strecura până în adâncul inimilor şi până în patul îndrăgostiţilor".
Într-un cu totul alt registru, semnalez o altă carte apărută în librăriile franceze în aceste zile, şi care are un titlu de natură să intrige. Ea şi intitulează "Trăiască mâncarea proastă, jos mâncarea bio!" (Vive la Malbouffe, à bas le bio!" Apărută la editura Hoëbeke, cartea este scrisă de patru ziarişti care lucrează la revista Le Point şi la publicaţia umoristică Le Canard enchaîné. Ei se lansează de fapt într-o investigaţie minuţioasă a derivelor în care a intrat industria alimentară. În ciuda notei umoristice abordată de autori chiar din titlu, mesajul lor este teribil, neliniştitor, un veritabil semnal de ala